Terug

Wageningen University #2
Universiteiten worden beoordeeld door een internationale schaal die wordt bijgehouden door Time; de Times Higher Education World University Rankings.
Op die lijst staat Wageningen Universiteit op de eerste plaats.

Maar gezien de voetafdruk die de Universiteit achterlaat als we het gebruik van energie vergelijken met dat van andere scholen komt Wageningen op een heel hoge, tweede plaats. Ook het gebruik van gas water licht is opgenomen in die beoordeling.

Natuurlijk zijn universiteiten geen echte concurrenten van elkaar, maar er is wel sprake van een gezonde, competitieve sfeer die alle instituten van hogere scholing in Nederland en ver daarbuiten ertoe zet het beste uit hun studenten en uit hun eigen instituten te halen. Vergelijking is dan niet alleen gezond maar werkt bevorderend op allerlei gebieden. Het milieu wordt van de competitie op het gebied van energiegebruik alleen maar beter.

In die vergelijking komt de Technische Universiteit (TU) in Delft op de eerste plaats.

En Wageningen University wil niets minder dan de concurrent verslaan, ook op het gebied van milieu en energie verbruik. Dus moet onderzocht worden waarom de TU Delft beter is op het gebied van energie verbruik.

De TU Delft heeft een speciaal initiatief op poten gezet.

Het Delft Energy Initiative is de poort waardoor de TU Delft discussie en onderzoek naar zich toe trekt over energie. Hier worden niet alleen discussies gehouden tussen docenten en studenten, maar ook met het bedrijfsleven, gebruikers en producenten van energie. Daardoor kan de discussie gaan over wezenlijke onderwerpen met meerdere invalshoeken.

Het initiatief van de TU Delft rust op vier pilaren; wind, stedelijke energie, slimme netwerken en e-refinery.
Door de brede discussie op gang te brengen en te houden heeft de TU ook gebruiksregels voor de universiteit zelf op kunnen stellen en is in de loop der tijd steeds beter en zuiniger geworden in het gebruik van energie.

Het Nederlandse bedrijfsleven en de TU Delft kunnen veel oplossingen aandragen die het gebruik van energie duurzamer maken. Maar helaas zijn deze oplossingen meestal van hoogst technische aard, waardoor er een afstand ontstaat tussen het gebruik van de technische oplossing en de gebruikers van de energie.

Waar past Wageningen University in het plaatje?
Het onderzoek naar houdbare energie en sociale gedragsregels rond energie blijven ook bij de TU Delft achter.
Hier liggen de mogelijkheden voor de Universiteit van Wageningen. Onderzoek naar praktische oplossingen om het energieverbruik nationaal en internationaal naar een hoger plan te tillen. Niet naar technische, maar naar praktische oplossingen en met onderzoek naar sociaal gedrag.

Copyright © 2018 KSV Franciscus. Alle rechten voorbehouden. Privacy Policy der K.S.V. St. Franciscus Xaverius.